AS Films | Intervju za Balkan Wedding portal

Čime ste se vodili kada ste stvarali vaš brend? Možete li nam približiti malo više o AS Films-u i kako je tekao vaš razvojni put?

AS Films je od samog početka bila ideja čija je glavna misija bila da kvalitet nikad ne sme da izostane, nebitno za koga radimo i pod kojim uslovima. Mi smo tim mladih ljudi jednakog kvaliteta i važnosti. Zbog toga naša vizija ne može biti jednolična i jasno određena, ali ono što smatramo važnim jeste da je ona uvek prisutna. Svako venčanje nas inspiriše da zabeležimo drugačije trenutke i da te trenutke, kasnije, drugačije obradimo u postprodukciji. To nam daje kreativnu slobodu stvaranja kojoj, svako ko se bavi video produkcijom, teži.

Međutim, ono što je važno naglasiti jeste da ipak mora postojati nekakva centralna nit, koja se stiče praktičnim i teorijskim obrazovanjem. Praksa nas uči šta je to važno što ne smemo izostaviti, na koji način se prenosi emocija kroz video, i mnogo drugih stvari. Ono što nas teorija uči i po čemu smatramo da smo prepoznatljivi, jeste upravo ta sopstvena estetika i stil. To je ono, oko čega se naš tim slaže, i zbog čega nam je lako da radimo, učimo i napredujemo jedni uz druge.

Opišite se u 5 reči?

  1. entuzijastični
  2. posvećeni
  3. kreativni
  4. nasmejani
  5. složni u ražličitosti
  6. uvek dajemo više nego što se od naš očekuje

Osim snimanja venčanja, u vašoj ponudi mogu se naći i snimanje covera, spotova, video montaža i muzička produkcija. Na koji način se snimanje venčanja razlikuje od svega ostalog?

Venčanje, od svega gore navedenog, jedino nema unapred određen tok, nema plan ili scenario. Ne postoji režiser koji će da kaže „Stop kamera, idemo ponovo!“, nema drugih pokušaja. Upravo zbog toga venčanja i jesu najveći izazov za sve nas i prilike gde najviše učimo. Bitan je svaki momenat, a mi uživamo u tome da zabeležimo nešto jedinstveno.

Sa druge strane, snimanje spotova, cover-a, pa čak i sama muzička produkcija, predstavljaju rad u kontrolisanim uslovima, jer sve može da se predvidi, ponovi, ispravi. Mi smo tu režiseri u čitavom procesu stvaranja (od scenarija, preko snimanja, pa sve do montaže). Kod venčanja to nije slučaj, mi smo samo posmatrači i gledamo kroz objektiv ono što se spontano dešava pred nama, a onda kasnije u montaži režiramo. Video materijal sa venčanja gotovo uvek je i najbolji, upravo zbog svoje autentičnosti.

Veoma ste strastveni u kreiranju video materijala sa izrazitom posvećenošću detaljima. Šta vidite kao najveći izazov u wedding videografiji i šta je to što vas inspiriše?

Detalji jesu ti koji pričaju priču. Emocija je ta koja detalje povezuje. Objediniti te dve stvari u visokoestetsku celinu jeste za nas najveći izazov. Ono što nas inspiriše jeste činjenica da su venčanja prožeta trenutcima u kojima se najeksplicintnije ispoljava pomešanost osećanja i dosta, dosta sreće. Znamo da su to sećanja koja naši mladenci najviše žele da sačuvaju, a upravo mi to radimo za njih.

Pored toga, mislimo da je veliki izazov ne upasti u šablon snimanja venčanja. Onog momenta kada se kvantitet stavi ispred kvaliteta nastaje problem. Snimanje venčanja nije nešto što može da se radi svaki dan, a kada se radi preko 30 venčanja godišnje, tu dolazi do opadanja kreativnosti, samim tim i kvaliteta, a onda venčanja počnu da liče jedna na druge (koriste se uvek isti kadrovi – provereno dobri).

Mi uživamo u svakom venčanju upravo zbog toga što ne prihvatamo više nego što smo spremni da isporučimo u kvalitetu koji garantujemo. Svi mladenci su nam prvenstveno prijatelji, radimo na tom odnosu od samog početka, upoznavanjem, pa kroz dalje planiranje venčanja i snimanja. Svako venčanje i sve mladence dobro pamtimo, jer smo se organizovali tako da svakom paru budemo posvećeni onoliko koliko je potrebno da se ispriča njihova priča.

Znamo da su trendovi nešto što se iz godine u godinu menja. Na polju videa, inostrani snimci su možda razvijeniji u pogledu montaže ili kvaliteta opreme. Šta je to u čemu se vi trudite da ispratite trendove?

Autentično prenošenje emocije je nešto što će uvek biti u trendu ali, svakako, trendovi su nešto  što se mora pratiti  jer su oni jezik kojim film govori. U današnje vreme video materijal je svuda oko nas i uči nas da određene emocije prihvatamo i prepoznajemo kroz njegov način iskazivanja. Zato smatramo da je ,,pratiti trend” jako važno. To je isto kao da se u vaš jezik uvrste nove reči – ako ih ne naučite, nećete umeti da ispričate priču.

Razgovor o muzičkom delu snimka je odlična ideja zato što će to biti veoma bitan deo filma sa venčanja. Na koji način birate muziku za snimak?

Uvek se konsultujemo sa mladencima oko odabira muzike, i ono što nam se gotovo uvek dogodi jeste da se naši predlozi poklope sa njihovim prvobitnim željama. Mislimo da uzročnost toga leži u činjenici da svaki par ima neku pesmu koja oslikava emociju njihove ljubavi, a upravo je ta emocija ono što mi vidimo kroz naš objektiv.

Znamo da montaža materijala sa venčanja može vremenski potrajati pogotovo u sezoni venčanja. Na koji način se trudite da ispratite želje mladenaca, a opet ostanete verni kvalitetu izrade?

Tu se postavlja onaj čuveni odnos kvantiteta i kvaliteta. Ako radite nešto što volite, i radite to jednako zbog sebe, kao i zbog klijenata, kvalitet će uvek biti ispred kvantiteta. Montaža je jedan od najbitnijih segmenata u stvaranju finalnog videa, u njoj se dešava magija, kroz nju priča oživljava i dobija dinamiku, montaža zahteva puno posvećenosti, koncentracije i, naravno, vremena. Zbog toga sebi postavljamo realne rokove i nikada ne nudimo materijal kojim prvenstveno sami nismo zadovoljni.

Uvek postoje novi metodi i tehnologije, i videografija je jedna od profesija koja ne izostaje u pogledu konstantnog usavršavanja. Na koji način uklapate razne tehničke elemente poput svetla, boje i teme? Koliko imaju uticaja na kvalitetan video snimak?

Svetlo je uvek najbitnije, to je ono što se na kraju krajeva i beleži na senzoru kamere. Mi se uvek raspitamo kakvo je osvetljenje na lokacijama na kojima snimamo i u skladu sa tim nosimo odgovarajuću opremu. Kolor korekcija i sam izbor boja koje će najbolje preneti emociju su nešto za šta se odlučujemo u montaži sa ciljem da uz sve modifikacije ipak ostanemo verni našem brendu i bojama koje su prisutne u svemu što radimo.

Svetlo, boja i drugi elementi takođe grade emociju i zato se naša primarna estetika trudi da te komponente ne transformiše u velikoj meri. Upravo to smatramo segmentom koji naš rad čini prepoznatljivim.

Najčešće pitanje koje mladenci postavlju je odnos cene i kvaliteta. Naravno da je cena bitna ali takođe i kreativnost, oprema i montaža. Koji su vaši saveti u pogledu toga?

Nažalost, mnogo je onih koji u ovaj posao ulaze bez adekvatne opreme i bez jasne ideje.  Na sve to, svoj rad naplate u visini jedne prosečne plate. Svesni smo da mladence ne interesuje koliko angažovanje zahteva izrada wedding videa, zato o tome nismo ni razmišljali kada smo određivali cenu. Ono što često utiče na cenu, a ume da umanji kvalitet, jeste nedostatak opreme i znanja snimatelja. Pojedini videografi dižu cenu, kako bi mogli da isplate druge, a svi zajedno nemaju jasnu ideju šta tačno žele da postignu. Zbog toga, kao našu prednost, vidimo, naravno, potkrepljenost opremom, kao i to da naš tim ne radi za nas, već sa nama.

I za kraj, savet za naše mladence?

Venčanje je događaj na kojem bi mladenci trebalo najbolje da se provedu. Ponekad toliko dobro da ga se i ne sećaju. Snimanje venčanja, utoliko, jeste nužnost a ne izmišljena potreba. 

Posetite Balkan Wedding, informišite se o svemu što je potrebno za organizaciju venčanja – lako, brzo i bez stresa!