Šta treba da očekujete kada dogovarate snimanje venčanja?

snimanje vencanja checklist

Snimanje svadbe je jedan od mnogih aspekata planiranja venčanja kome treba posvetiti dosta vremena, a sve u cilju ispunjena vaših očekivanja. Snimanje venčanja je investicija, za koju mislimo da je vredna ulaganja ukoliko vam budžet to dozvoljava. Kad se sve završi, posle godinu dana, slike i snimci su uvek tu da vas podsete na dan.

A šta je to što treba da znate pre nego što se odlučite za određenu firmu? Izbor pravog snimatelja može delovati kao teška odluka, ali ne mora da bude tako ukoliko se pripremite na vreme i znate šta da očekujete. U nastavku teksta su neke od smernica koje će pomoći, ne samo vama, već i vašem snimatelju.

Kako pristupaju svakom venčanju?

Celodnevno snimanje zahteva detaljnu pripremu kako bi sve bilo onako kako ste vi zamislili i kako bi snimatelj uvek bio spreman da zabeleži neponovljiv momenat. Ovo su stvari koje snimatelj treba da zna pre nego što krene da pakuje opremu:

1. Plan venčanja

Da bi mogao da isplanira snimanje, snimatelj treba da zna vreme svakog segmenta venčanja. Kad se ide u opštinu, crkvu i restoran? Kada se mlada šminka? Kad počinje prvi ples? Kad stiže torta? Da li će neko držati govor tokom venčanja?

Pored toga treba da je upoznat i sa svim lokacijama na kojima će se snimati. Ukoliko se mlada i mladoženja spremaju u isto vreme, na dve različite lokacije, neophodno je angažovati i drugog snimatelja kako bi se sve zabeležilo. Veoma je bitno i zbog izbora opreme koju će snimatelj poneti sa sobom (ukoliko je u određenoj sali slabije svetlo, trebalo bi da razmotri opciju da ponese dodatnu rasvetu).

Snimanje svadbe ne može da bude spontano ukoliko želite kvalitet. Komunikacijom sa vašim snimateljem olakšavate posao time što ćete ga dodatno pripremiti za taj dan.

2.  Vaša očekivanja

Vaša očekivanja su najbitnija. Vi birate snimatelja jer vam se sviđa stil kog se drži, ali to ne isključuje vaše ideje i sugestije koje treba da se ispoštuju.

Naša praksa je da svim mladencima damo jedan kratak upitnik koji popunjavaju do mesec dana pred venčanje. Tu je obuhvaćeno sve što nam je potrebno od informacija da bismo snimili venčanje po vašoj meri.

Ne isključujte opciju upoznavanja sa vašim snimateljem pre venčanja. Ovo će dosta olakšati snimanje, jer ćete biti opušteniji ispred kamere i sve zabeleženo će izgledati prirodnije.

3. Odnos cena/kvalitet

Do pre nekoliko godina snimanje venčanja bilo je nešto što je manje bitno: mogao je da snima bilo ko ko je imao kameru. Međutim, vremenom su se promenili standardi na globalnom nivou, oprema je postala dosta pristupačnija, a samim tim se pojavilo dosta ljudi koji snimaju svadbe. Ali isto tako podigli su se kriterijumi mladenaca. Više nije dovoljno imati kameru, kao što je do skoro bilo, već imati svoj stil, biti unikatan i imati dobru komunikaciju tokom snimanja. Veoma je važno održavati visok kvalitet, a u tome se istaklo svega nekoliko ekipa koje snimaju.

Vi treba da znate šta plaćate. Cene se kreću od 150€ do 500€ i više. Onaj koji naplaćuje više, najverovatnije nudi kvalitetniju uslugu od kolege koji naplaćuje 150€. Postoji mnogo faktora koji utiču na cenu, a najbitniji su:

  • Oprema – konstantno ulaganje u najsavremeniju opremu i spremnost na sve izazove (slabo svetlo, mali prostor, loš zvuk) – košta
  • Broj snimatelja – ukoliko se snima sa dve ili više kamera, potrebno je angažovati više snimatelja
  • Montaža – nakon što se završi snimanje venčanja sledi proces montaže koji nekad može potrajati mnogo više od samog snimanja, a tad se stvara Vaša priča
  • Kreativnost/stil – možda najbitnija stavka od navedenih, jer je to finalni pečat na vaš film

Ovo su samo neke od stvari koje treba imati na umu. Ako imate bilo kakve nedoumice oko snimanja venčanja, tu smo da Vam odgovorimo na sva pitanja. Pišite nam na office@asfilms.rs